A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pályázatot hirdet, amelynek célja a közétkeztetésben dolgozó szakemberek munkájának országos elismerése. A felhívás keretében a közétkeztetést biztosító intézmények és cégek jelölhetik kiváló kollégáikat a megadott kategóriákban. Közülük kerülnek ki, nyílt szavazást követően „Magyarország legkedveltebb közétkeztetésben dolgozó szakemberei”. A nyertesek és a szavazók egyaránt elismerésben részesülnek.
Tíz évvel ezelőtt lett bevezetve Magyarországon a közétkeztetésre vonatkozó, kötelező érvényű táplálkozás-egészségügyi rendelet, amit a WHO és nemzetközi szakmai fórumok is jó gyakorlatként emlegetnek, és bekerült az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága által életre hívott jó gyakorlatok gyűjteményébe is. Ez az intézkedés azt támogatja, hogy a közétkeztetést igénybe vevők a tápanyag- és energiaszükségletüknek megfelelő étkeztetésben részesüljenek.
A rendelet hatályba lépésének jubileumát az NNGYK különleges pályázat meghirdetésével ünnepli meg. Minden eddiginél szélesebb körű közétkeztetési pályázata keretében azokat az elhivatott szakembereket kívánja bemutatni, akik nap mint nap sokat tesznek azért, hogy az étkezés élmény is legyen a gyermekek, idősek és kórházban ápolt betegek számára.
Az NNGYK folyamatosan dolgozik a közétkeztetés minőségének és a menzák megítélésének javításán. Amellett, hogy vezető szerepet töltött be a rendelet megalkotásában, országos felmérésekkel támogatta a döntéshozatalt, gyermekétkeztetés-kutatásban vett részt, komplex pilotprogramot valósított meg az iskolai étkeztetés javítására, élelmezésvezetők számára képzéseket tart, szakmai útmutatókat tesz közzé, a JA Prevent NCD nemzetközi projekt keretében fejleszti a közétkeztetési élelmiszerközbeszerzést, munkacsoportokat működtet, pályázatokkal is népszerűsíti a közétkeztetést.
Jelen pályázatát a közétkeztetési munkacsoportban együttműködő szakmai szervezetek (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) és a Magyar Kórházszövetség támogatásával hirdeti meg.
Pályázatot bármely hazai gyermekétkeztetésben, idősétkeztetésben, kórházi élelmezésben részt vevő közétkeztető (intézmény vagy közétkeztető cég) benyújthat, 2025. október 6–19. között, a merokanal.hu/palyazat2025 oldalról elérhető felületen, 10 kategóriában:
- Legkedveltebb konyhásnéni/konyhásbácsi (gyermekétkeztetés)
- Legkedveltebb konyhásnéni/konyhásbácsi (idősétkeztetés)
- Legkedveltebb szakács (gyermekétkeztetés)
- Legkedveltebb szakács (idősétkeztetés)
- Legkedveltebb szakács (kórházi élelmezés)
- Legkedveltebb élelmezésvezető (gyermekétkeztetés)
- Legkedveltebb élelmezésvezető (idősétkeztetés)
- Legkedveltebb dietetikus élelmezésvezető (kórházi élelmezés)
- Legkedveltebb dietetikus (gyermekétkeztetés)
- Legkedveltebb dietetikus (idősétkeztetés)
A legkedveltebb közétkeztetési szakember díjra jelöltek listája 2025. október 21-től lesz elérhető a merokanal.hu/palyazat2025 oldalon közzétett felületen. A jelöltekre 2025. november 18-ig bárki leadhatja szavazatát. A szavazók között 10 db kétszemélyes főzőtanfolyam-részvételt sorsol ki az NNGYK.
A 10 kategória nyertes szakemberei számára fejenként 200.000 Ft értékű utalványt és kétszemélyes, tankonyhai gyakorlattal egybekötött szakmai tréningen való részvételt ajánl fel az NNGYK. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a dietetikusi kategóriák győzteseit egyenként kb. 80.000 Ft értékű különdíjban részesíti, amely magában foglal egy exkluzív kivitelű konyhai eszközt/étkészletet és egy limitált kiadású MDOSZ pólót.
Az eredményhirdetésre és az elismerések átadására az NNGYK decemberi szakmai konferenciáján kerül sor.